Recepten

Zoutloze bouillon

Ingrediënten

Zelf bouillon maken is zo simpel als het maar kan. Bijkomend voordeel is dat je een zoutloze variant voor je baby apart kunt houden (en merkt hoeveel zout er nog bij moet om de bouillon op smaak te brengen voor jezelf).

Eigenlijk kan er van alles in, dus loop gerust je groentelade even door. Ik maak hem meestal met de bovengenoemde ingrediënten. (Op de foto heb ik ook nog de draden, zaden en het vruchtvlees van een pompoen mee laten trekken).

Doe alle ingrediënten (behalve het zout) in een pan en voeg een ruime hoeveelheid (ca. 3 liter) koud water toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur ca. 2 uur zachtjes koken. Schep tussendoor met een schuimspaan voorzichtig het schuim van het oppervlak.

Giet in een zeef met daarin een schone theedoek en vang de bouillon op. Verdeel een deel over een ijsblokjesbakje, laat snel afkoelen en plaats in de vriezer. Dit kan je prima gebruiken als smaakmaker voor het hapje van je baby. Pluk de kip en bewaar hiervan een deel om in te vriezen in kleine bakjes of diepvrieszakjes. Zo heb je altijd wat extra zoutloze kip voor je baby op voorraad.

Breng de rest van de bouillon op smaak met de gewenste hoeveelheid zout en gebruik als basis voor een soep, risotto of saus.